Evo hoce nesto da mi bude

Svi mi koji se borimo sami sa sobom.

15.03.2018.

U PO Njemacke

Nakon mnogo godina, ponovo sam odlucila da se vratim blog svijetu. Ono sto me u ovom trenutku tjesi, jeste cinjenica, da Blogger.ba jos uvijek zivi i na neki predivan nacin se osjecam, kao da sam kuci, u mojoj Bosni, u mojoj sobi, studentica sa ciljevima u zivotu.
Cim napisem rijec Bosna, iskrive mi se usta i oci su mi pune suza. Danima trazim uzrok moje depresije a nekako je sve vise nego jasno i ocito.
Mnogo sam toga prosla u zivotu i mnogo ruznoga dozivjela u zemlji mojih korijena ali nikako da se otrgnem i da se smjestim ovdje gdje sam sada, integrisana. Ja sam izgleda jedna od rijetkih sto ovdje ne mogu da pronadju mir i da nadju srecu u Eurima, BMW i svemu sto me okruzuje a sto nije moja Bosna i moja avlija ona seljacka prava koju volim vise od zivota. Boze, sjecam se koliko sam ljuta bila na sve u mojoj okolini nekada i koliko sam zeljela otici i ne okrenuti se nikada vise. Ne razumijem sebe, zasto mi je nemoguce to?
Niko nikada otisao ne bi da je imao nacina da zivi normalnim zivotom. To su cinjenice. Zasto su nam ljudi toliko pokvareni, oholi? Moj problem je sto ne prastam njima a ne prastam ni sebi sto nisam jaca i sto nisam umjela da se u okolini kao sto je bosanska borim za ono sto meni, na mome tlu pripada.
Ja sam jedna od onih prezivjelih u prokletom ratu sto je nekada govorila da je njena zemlja jedino mjesto na planeti gdje ce ikada zivjeti. Borila sam se godinama za opstanak medju vukovima jer nisam dijete nekog bogatasa ili lopova koji se zna sa nepostenima odnositi.
Zahvaljujem se Onome u cijim su rukama nase duse za to sto imam roditelje koji su na najcistiji i najposteniji nacin prezivljavali skolujuci mene.
Od Njega sam se mnogo udaljila. Zelim Mu se vratiti jer je to jedini nacin da smirim moje srce i dusu jer Njegova je Zemlja i sve sto je na njoj.
Ne mogu duljiti, jer su moje misli isprekidane i nisam kao nekada da ih mogu povezati. Traume su ucinile svoje i ostavile na meni nevidljive tragove koje ne mogu da izbrisem.
Ne prodje dan a da ne pozelim da se nikada nisam rodila jer sta cu ja ovdje?
Zelim moju vjeru nazad i moju cvrstocu u njoj.

"Bismilahir-rahmanir-rahim!
Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše;
Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć i sve što ona oživi;
Pozivam za svjedoka sudnji dan, i dušu što sama sebe kori;
Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega
— da je svaki čovjek uvijek na gubitku."

Boze, vrati me k Sebi!